Twintig procent energie besparen tegen 2020. Deze doelstelling legt het gemeentebestuur zichzelf op door het goedkeuren van de zogeheten Burgemeesterconvenant, een initiatief van de Europese Commissie. De gemeenteraad nam op maandag 24 juni deze beslissing. We willen hiermee met woord en daad het goede voorbeeld geven aan onze inwoners. 

Het gemeentebestuur zal deze ambitieuze maar haalbare doelstelling vooral realiseren met gerichte energiebesparingen in de gemeentelijke gebouwen, de openbare verlichting en het uitgebreide wagenpark. Zo moeten we jaarlijks een besparing behalen van twee procent op de CO²-uitstoot. Met deze beslissing legt het gemeentebestuur zichzelf voor het eerst objectieve en controleerbare energiedoelstellingen op. Ook het OCMW overweegt om samen met het gemeentebestuur de uitdaging aan te gaan. De komende OCMW-raad valt hierover de definitieve beslissing.

 

Kansen benutten

Het gemeentebestuur zal de komende jaren systematisch alle kansen benutten om energie te besparen. We denken daarbij aan mogelijkheden die ontstaan bij het bouwen of verbouwen van gemeentepatrimonium, bij het vervangen van openbare verlichting en bij de aankoop van nieuwe voertuigen. Tijdens deze scharniermomenten besteden we extra aandacht aan het nieuwe energieverbruik en kiezen we – voor een beperkte extra kost – consequent voor energiezuinige toepassingen die zichzelf snel terugverdienen.

Alles in kaart

Het ondertekenen van de Burgemeesterconvenant brengt naast het einddoel een aantal bijkomende verplichtingen met zich mee. Zo moet het gemeentebestuur binnen het jaar na de ondertekening van het Convenant het huidige verbruik volledig in kaart hebben en moet er een gedetailleerd en goedgekeurd Klimaatbeleidsplan op tafel liggen. Elke twee jaar krijgt de gemeenteraad een voortgangsrapport voorgelegd.

Inmiddels hebben al meer dan 4 000 Europese stads- en gemeentebesturen de Burgemeesterconvenant ondertekend.

 

Meer info: http://www.burgemeestersconvenant.eu